Työtä tehdään Suomessakin yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatta. Suomen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ennusti vuonna 2014, että kolmasosa suomalaisista työpaikoista katoaa automaation tieltä. Oman itsensä johtaminen on tulevaisuudessa työntekijän keskeisin taito – olipa kyseessä sitten yrittäjä tai palkansaaja.
Muuttuva työ aiheuttaa myös ristiriitaisia tuntemuksia, kun osa pohtii osaako uutta teknologiaa hyödyntää tai onko omalle osaamiselle käyttöä tulevaisuudessa. Etätyötä tai ei – ihmisten välinen kohtaaminen ei ole loppumassa, kohtaamiset vain muuttavat muotoaan.
Etätyötä on liikkuva työ, mutta yhtä lailla myös kotoa tai kahvilasta käsin tehtävä työ. Enää teknologia ei rajaa etätyön mahdollisuuksia, vaan jopa materiaalien muokkaukset, neuvottelut ja asiakastapaamiset voidaan hoitaa yhdessä työkavereiden kanssa vaikka he olisivatkin fyysisesti eri paikoissa.
Oikeilla työvälineillä etätyö voi olla tehokkaampaa kuin perinteinen toimistotyö, kun häiriötekijöitä on sopivassa ympäristössä vähemmän, ja aikaa ei tarvitse käyttää paikasta toiseen liikkumiseen.
Pilvipalvelut mahdollistavat tietojen tallentamisen niin, että ne ovat saatavilla paikasta riippumatta. Myös muut tiimin jäsenet näkevät ja voivat muokata samoja dokumentteja, ja samalla tiedot on varmuuskopioitu pilvipalveluun.
Työasentoa on hyvä välillä vaihtaa ja pitää samalla taukoja joiden aikana liikkuu vähän. Sähköpöytä ja hyvä korkeussäädettävä työtuoli auttavat pitämään yllä hyvää aktiivista otetta kotitoimistossa. Matkalla taas toimii helposti mukana kulkeva pöydän päälle asetettava teline, joka mahdollistaa korkeuden säädön ja seisomatyön esimerkiksi hotellihuoneessa. Telineeseen saa myös kiinni telineen näppäimistölle, jos kirjoittaa paljon erillisellä näppäimistöllä.
Melulla on iso vaikutus keskittymiseen, henkiseen hyvinvointiin ja kuuloon. Vastamelukuulokkeilla esimerkiksi palaverit autossa sujuvat, kun kuulokkeet suodattavat ylimääräisen kohinan pois, jolloin äänenvoimakkuuden voi pitää hiljaisemmalla. Kuulokkeet toimivat samalla myös handsfreena.
Julkaistu alun perin Data Groupin blogissa 11.1.2019